Home  ›  Blog  ›  Uncategorized  ›  Pазвитие и тенденции при мобилност на предприятията (ЕМ)



Pазвитие и тенденции при мобилност на предприятията (ЕМ)

April 14, 2022


Uncategorized

Никой не беше подготвен за промените в условията на труд, предизвикани от пандемията. Преминаването към дистанционна работа засили ролята на мобилността, принуждавайки бизнеса да подобрят политиките си, повишавайки сигурността и ги адаптирайки към новия децентрализиран модел. В резултат на това се появиха няколко нови и интересни тенденции в Enterprise Mobility.

BYOD

Преди няколко години ИТ отделите започнаха да осъзнават, че служителите използват свои собствени лични устройства, за да се свържат с корпоративната мрежа. Постепенно това се превърна в тенденция, наречена BYOD (Bring Your Own Device), която сега е утвърдена бизнес практика. BYOD повдигна редица опасения, като например кой е собственик на устройството, кой ще плаща за услугите, какви са изискванията за сигурност и т.н. Но поддръжката и подобряването на специфични BYOD политики стават все по-ефективни с течение на времето, позволявайки както на бизнеса, така и на служителите, за да се насладят на предоставените опции и да подобрят работата си.

Многостепенна сигурност

С непрекъснато нарастващия брой потребители, работещи дистанционно, стратегиите за сигурност трябва да бъдат адаптирани. Признаването на трудността при прилагането на политиките за сигурност на устройствата ще доведе до преминаване към защита за блокиране на атаки, преди да достигнат до устройствата. Многофакторното удостоверяване (MFA) се превърна в стандарт за достъп до акаунти.
Както се оказва, всеки път, когато технологиите за сигурност се подобряват, атаките стават все по-сложни, така че старанието и вниманието, които се отделят на разработването на нови мерки за сигурност, ще продължат с неотслабваща сила.

5G= Нови приложения

5G обещава високи скорости на безжична комуникация, но в крайна сметка най-голямото предимство е намалената латентност. Безпроблемната комуникация без забавяния предполага голямо разнообразие от нови приложения, включително моторни превозни средства и т.н. Първоначално може да има известно объркване на пазара, но е сигурно, че ще последват впечатляващи нови възможности.

ΙοΤ и BLE

Интернет на нещата (IoT) продължава да се разпространява с милиарди нови устройства, свързани към мрежата. Технологията Bluetooth Low-Energy (BLE) обещава да подобри взаимодействието между хората и нещата в мрежата, позволявайки на мрежата да идентифицира даден потребител въз основа на тяхното мобилно устройство и да предприема конкретни действия при специфични обстоятелства. Това означава, че се отварят нови хоризонти за повишена автоматизация в различни приложения, като в същото време се появяват нови проблеми с поверителността, които трябва да бъдат разгледани.

От друга страна, разпространението на IoT устройства увеличава проблемите със свързаността, включително как тази свързаност ще бъде платена, основно въз основа на големия брой включени устройства. Това са предизвикателства, на които трябва да се обърне подходящо внимание, което изисква време и дългосрочно планиране.





#Mobile     #mobilty     #ЕМ    

Related Posts