Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Нови ERP тенденции за 2024 година



Нови ERP тенденции за 2024 година

February 13, 2024


Trends & Views

За да могат да са актуални и конкурентоспособни на постоянно променящата се среда, компаниите все повече разчитат на ERP системи за управление на своята оперативна дейност. Днес, повече от всякога, от предприятията се изисква бързо да адаптират начина, по който управляват цялостните си бизнес процеси.

Фокус върху интеграцията 

С нарастващото внедряване и използване на облачни/SaaS ERP, интеграцията с помощта на стандартни API вече е нещо обичайно. Персонализираните ERP решения предлагат достъп до API и така предоставят възможност за интегриране със специализирани решения на трети страни. Това позволява на бизнеса лесно да добавя или премахва допълнителни възможности към своите ERP решения и да има по-голям контрол върху процеса на внедряването и използването им. Водещите доставчици на ERP са в крак с тази тенденция, като включват тези иновативни технологии в своите продукти, а съответно действат по същия начин и ИТ ръководителите. Такъв доставчик на българския пазар е SoftOne, лидер в разработването и предлагането на софтуерни продукти и услуги за бизнеса в България. 

Базираното в облака ERP

Cloud ERP продължава да бъде една от най-революционните тенденции. Облачните технологии изведоха ERP на ново ниво и отвориха един цял нов свят от възможности, позволявайки SaaS опции, които водят до по-ефективни работни практики, спестяване на време, намаляване на общите разходи и помагат на компаниите да променят начина си на работа.

Много фирми, които все още използват локални ERP решения, започват да разбират как и защо това става нерентабилно. Пандемията и оперативните ограничения принудиха мнозина да работят дистанционно, намирайки локалните решения за остарели. В резултат на това размерът на пазара на облачни решения се очаква да достигне 791,48 милиарда щатски долара до 2028 г., нараствайки с CAGR (сложен годишен темп на растеж) от 17,9%.

Мобилни ERP решения

ERP „в движение“ е нарастваща тенденция, поради факта, че работната сила днес е все по-мобилна. Така че не е изненада, че една от най-застъпените тенденции в сферата на ERP за 2024 г. е засиленият фокус върху решенията за мобилно управление. Все по-голям брой фирми въвеждат мобилно ERP, което бързо се превръща в незаменим бизнес инструмент. Тези решения стимулират видимостта и достъпността на системата в цялата компания, ускоряват бизнес процесите, повишават продуктивността и спестяват време, ресурси и разходи. 

Машинно обучение и AI

През 2024 г. се очаква да продължи преходът към ерата на автоматизацията и въвеждането на машинно обучение и AI в ERP решенията. В съвременния бизнес свят, който е доминиран от логиката на неотложността, автоматизацията на процесите накланя везните в полза на онези компании, които я използват, за да „правят повече с по-малко“.

Технологиите за изкуствен интелект, включително машинното обучение, помагат на бизнеса да извлече допълнителна стойност от непрекъснато нарастващия обем събрани данни. AI продължава да дава възможност на компаниите да генерират нови, приложими анализи, да подобряват своите бизнес процеси и да използват ефективно пълният обем на своите бизнес данни.

 





Related Posts