Home  ›  Blog  ›  Business Software ERP  ›  ERP навлиза в своето 5-то десетилетие



ERP навлиза в своето 5-то десетилетие

November 8, 2023


Business Software ERP

Пазарът на ERP решения съществува от над 40 години. През тези 4 десетилетия, пазарът се разрасна с нови доставчици на решения и навлезе в нови индустрии. Според Allied Market Research, през 2020 година пазарът е възлизал на 43,27 милиарда долара. Те прогнозират, че стойността му ще достигне 117,09 милиарда долара до 2030 г., въпреки продължаващите промени, следствие на COVID-19 пандемията и нaрушените доставки на суровини и стоки.

Каква е причината за това динамично развитие? Важен фактор за високия ръст на пазарният дял на ERP е свързан с инкорпорирането на настоящите пазарни тенденции в технологични решения. Независимо дали софтуерните инженери създават ERP от нулата или просто актуализират  съществуващи платформи, от съществено значение е, да се предоставят на клиентите съвременни функционалности, от които се нуждаят, за да спечелят конкурентно предимство в актуалния бизнес свят. Нека разгледаме защо ERP системите днес са толкова конкурентни и значими.

Потенциалът на облака

Все по-голям брой потребители и фирми преминават към облачни решения. Облачните ERP системи позволяват постоянен достъп в реално време, от всяко устройство и отвсякъде. Ако компанията ви има местни или международни клонове и често се налага да пътувате до тези места, можете да ги управлявате чрез облачно ERP, или просто да преглеждате необходимите ви данни в движение. Важно е да изберете правилният партньор за вашия бизнес и затова е необходимо да се запознаете в детайли, какви функционални възможности предлагат системите. Един от съвременните бизнес софтуерни решения на българският пазар от висок клас решение е Soft1 Cloud ERP.

ИТ и телекомуникации 

ИТ и телекомуникациите са сред основните индустрии на глобалния пазар на облачни ERP системи. Обемът данни, генерирани в телекомуникационната индустрия, е огромен и изисква висок клас решения и услуги за съхранение на данни. Жизненоважно за телекомуникационните и ИТ компаниите е да преоценят своите стратегии и да внедрят иновативни технологии, за да имат конкурентно предимство сред множеството организации, опериращи на този пазар.

Интернет на нещата (IoT)

Според Gartner, 63% от предприятията очакват да възвърнат инвестициите си в IoT проекти в рамките на 3 години. Чрез интегриране на IoT данни в ERP системата си, те могат да подобрят прозрачността и информацията в реално време, като по този начин намаляват дейностите, свързани с неавтоматизираното въвеждане на данни. Следователно, значително се улесняват както предвиждането и планирането, така и проследяването на изпълнението, с цел увеличаване на производителността.

Two-tier ERP

Обикновено Two-tier ERP архитектура се получава, когато компании се придобиват или сливат и се използват двете наследени ERP системи. При тази концепция, обикновено се използват облачни решения, тъй като могат да обслужват всякакъв тип бизнес.

Headless ERP  

Headless ERP е нова концепция, която накратко казано разделя front-end процесите (например продажби) от back-end процесите (движението на стоки). Това нововъведение предлага по-ефективен обмен на данни и намалява необходимостта от персонализиране на ERP системата. Headless ERP е все още новост в света на ERP, но вече отбелязва значително влияние при проектите.





Related Posts