Home  ›  Blog  ›  Trends & Views  ›  Какво може да предложи IoT на ERP?



Какво може да предложи IoT на ERP?

November 10, 2021


Trends & Views

Нарастващото приемане на облачни ERP решения означава, че все повече и повече фирми могат да се възползват от IoT в своите ERP системи. Бизнесът търси начини да свърже ERP решенията към всеки аспект от своите операции, а IoT прави възможна тази свързаност между различните отдели. Нека разгледаме някои ключови предимства от интегрирането на ERP и IoT.

Конкуренция и предимство

Усъвършенстваните ERP системи с IoT функции позволяват повишена наличност на данни, по-лесна комуникация и още по-интелигентно бизнес разузнаване. Това означава, че тези, които ще приложат тази тенденция в началото, ще имат сравнително предимство. Ако вашата индустрия не е възприела тази технология, е по-вероятно да изостанете. Успехът на вашия бизнес зависи от способността ви да възприемате новите технологии, особено ако това позволява по-всеобхватно изживяване на клиентите.

Прозрения в реално време

В основата си ERP е единен източник на данни. С IoT данните стават още по-богати, тъй като включват полезни прозрения. IoT мрежата от сензори и устройства осигурява непрекъснат поток от навременна информация, което означава, че служителите имат достъп до актуализации на данни в реално време, които им помагат да вземат правилните бизнес решения.

От инвентара до нуждите от поддръжка на устройства, има много проблеми, които изискват внимание и без помощта на IoT те могат… да се загубят по пътя. С IoT сертифицираните потребители се уведомяват незабавно за всякакви промени, за да отговорят на предизвикателствата.

Подобрено обслужване на клиентите

Повечето клиенти очакват доставката на продукта си в рамките на 3 дни, според проучванията. Бързата доставка е един от най-важните аспекти на успешното обслужване на клиентите, които създават лоялност към марката. Представете си колко по-лесен би бил този процес, ако както клиентите, така и доставчиците имаха лесен достъп до актуализации в реално време. Това е възможно с ERP система, свързана с IoT, тъй като порталите за клиенти и доставчици ще се окажат ценни източници на информация, с актуализации за доставка, потвърждения на поръчки и др.

Автоматизация и ефективност

Ключово предимство на ERP решенията е автоматизацията на сложни ръчни процеси, от счетоводство до HR, а с IoT всички тези възможности са значително подобрени. Докато тази технология не беше приложена на практика, имаше специфични задачи, които бяха твърде сложни, за да бъдат изпълнени автоматично. В днешно време дори сложни процеси, като баркодирането, могат да бъдат автоматизирани. Това спестява време, пари и ресурси, като в същото време ви позволява да отговорите незабавно на изискванията на клиентите.

Подобрени оценки

Анализът и прогнозирането са едни от най-важните инструменти, които един бизнес може да използва, за да планира бъдещето си. Прегледът на текущи и минали данни помага да се предвидят тенденциите и да се подготвите за бъдещето, а това ще бъде улеснено чрез интегриране на IoT с ERP. Предимствата са особено очевидни, когато се разглеждат процеси като продажби на клиенти или поведение при покупка. Благодарение на IoT можете да получите достъп до голямо количество данни в реално време, които ще ви просветят как клиентите ви търсят, намират, купуват и използват вашите продукти или услуги. Изпращането на данни към ERP системата прави вашите прогнози и планиране още по-точни и ефективни.





#ERP     #IoT    

Related Posts