Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Евтиното ERP решение може да доведе до значителни разходи



Евтиното ERP решение може да доведе до значителни разходи

December 10, 2018


Business Software

Въпреки че цената очевидно е важен фактор, тя не трябва да бъде първият или най-важен критерий за избор на ERP решение. Тъй като универсалният принцип “Вие получавате това, за което плащате” важи и в случая на ERP системите, изборът на евтино решение може да означава накрая да имате система, която не отговаря на вашите нужди и / или занапред ще има значителни “скрити разходи”, които първоначално сте пренебрегнали.

 

Ето защо, докато правите списък с плюсове и минуси на подбраните от вас ERP системи, обърнете специално внимание на споменатите по-долу точки, който могат да се окажат също толкова важни, колкото и цената.

 

Ролята на TCO

TCO (Total Cost of Ownership) е разход, който включва годишна поддръжка, персонализиране, обучение, поддръжка и необходимия хардуер. Ето защо, ако исканата цена е доста примамлива, не забравяйте да бъдете надлежно информирани дали тя включва всички гореизброени, за да имате точна представа за TCO.

 

Хардуер и операционни системи

ERP система, изградена на позната платформа, е друг ключов елемент. Използва ли ERP системата модерна технология, която вашият ИТ персонал може да поддържа? Ще се нуждаете ли от нов сървър или имате ли план за внедряване в облак? Трябва ли да надстроите операционната си система едновременно с инсталирането на ERP системата? Това са само някои от важните въпроси, които трябва да си зададете от самото начало.

 

Ролята на персонализирането

Когато избирате достъпна ERP система, рискувате да осъзнаете по-късно, че тя изисква допълнително персонализиране, за да изпълни всички желани задачи. И винаги трябва да имате предвид, че персонализирането създава допълнителни нужди от поддръжка и модернизация. От друга страна, ако изберете надежден доставчик, този процес ще бъде правилно изпълнен от самото начало.

 

Ролята на обучението

Истинските ползи от ERP не се постигат без образовани крайни потребители и непрекъснато обучение. Смятали ли сте за тази цена по време на първоначалната селекция на решението? Ако доставчикът предлага безплатно обучение, помислихте ли дали е достатъчно да отговори на нуждите на крайните потребители или дали ще са необходими допълнителни часове, което ще доведе до увеличаване на разходите? Уверете се, че планирате да извършите правилното проучване и анализ.

 

Характеристики и функционалност

Повечето ERP системи, дори най-достъпните, имат стандартни модули. Помислете от какви модули понастоящем се нуждаете и какво може да ви е необходимо в бъдеще. С технологията, която бързо се променя, трябва да обмислите система, която е изградена да посрещне бъдещето и да включва всичко, което покрива както настоящите, така и бъдещите ви нужди.

 

Удобен за потребителя

Достъпен не означава непременно по-лесен за използване. Във всеки случай, решението трябва да е лесно за използване, за да се увеличи максимално стойността на вашата инвестиция и нейното успешно приемане от потребителите. Въз основа на това интерфейсът трябва да бъде наистина лесен за ползване, нещо, което една достъпна система не гарантира непременно.

 

Ролята на подръжката

Съществуват различни нива на подръжка, осигурени както по време, така и след изпълнението на ERP проекта. Тук се предлагат всички видове “сделки” и обикновено се създават най-големите проблеми. Трябва да проверите дали доставчикът предоставя поддръжка, както и дали се предоставя на място или от разстояние. Важно е да знаете предварително наличните опции и методи за поддръжка и дали има допълнителни разходи. Подръжката е абсолютна необходимост. Не можете да си позволите да я игнорирате заради по-ниска цена.





#ERP    

Related Posts