Home  ›  Blog  ›  Business Software  ›  Внедряване на ERP – как да проработи?



Внедряване на ERP – как да проработи?

December 3, 2018


Business Software

Ако сте решили да внедрите ERP решение или вече сте в процес на внедряване, съществуват някои важни фактори, които трябва да имате предвид, за да сте сигурни, че вашето ERP решение ще отговори както на настоящите, така и на бъдещите Ви бизнес нужди.

 

Бизнес процеси

Преди да започнете процеса на внедряване, трябва да установите какви са настоящите ви проблеми и да видите какво може да се направи, за да ги разрешите. Автоматизирането на проблемния процес няма да има желаните резултати; то просто ще ускори грешния бизнес процес. Уверете се, че сте намерили времето, за да разгледате това, така че да не започнете от грешно място.

 

 

 

Включете още хора в “играта”

Кои са крайните потребители, които най-вече ще използват решението? Важно е да ги включите в процеса, за да можете да се възползвате пълноценно от вашето ERP решение. Разбира се, ние не говорим само за работещите в ИТ отдела, но и за служителите в други отдели. Имате открити дискусии относно предстоящите промени, тъй като автоматизирането може да изисква учебен период. След това поискайте отзиви. Комуникацията винаги е ключът, който отваря вратата за колективна работа и продуктивна среда.

 

 

Постепенно прилагане

Макар да не винаги е така, пълното въвеждане често не е възможно поради различни причини. Тъй като ERP решения са сложни, трябва да се включват постепенно. Отделете време. А внимателното и добре планирано внедряване ще ви позволи да намерите пропуски и да решите как да се справите с тях. И, разбира се, винаги можете да разчитате на доставчика си на ERP, за да ви предложи правилната последователност.

 

 

Управление на промените

Когато се впускате в предизвикателството за внедряване на ново ERP решение, трябва да приемете, че всички процеси, системи и нови стратегии трябва да бъдат внимателно проверени, ако искате да се възползвате максимално от новата си система.

 

 

Ефективен план за комуникация

Ако искате да сте сигурни, че всички Ваши бизнес отдели са добре настроени, би било добре да подготвите план за комуникация по проекта. Това трябва да се извършва от малка група от служители, които ще отговарят за надзора на изпълнението на ERP решението във всички отдели. Основното предимство на този подход е, че можете да се справите с всички проблеми веднага щом възникнат.

 

 

План за поддръжка

Стратегията за поддръжка е както желателна, така и възможна, тъй като защитава вашето ERP решенито да не стане остаряло. Ако не поддържате правилно решението си, сигурно ще бъдете изправени пред проблеми с безопасността и бавната реакция. Ако имате съмнения, най-добре е да следвате съветите на вашия доставчик.





#ERP    

Related Posts